Krohndehli » Specials » Voeding in de sport

Sporten: voeding en trainen

Sporten: voeding en trainen Voeding is essentieel in de sport. Vooral in de topsport kan voeding het verschil maken tussen winnen en verliezen, maar ook bij amateurs speelt het een grote rol bij fitheid en blessures. Deze special gaat over de voeding in de sport en de energievoorziening in het lichaam. Daarop voortbouwend is er een artikel over fysieke training: wanneer train ik teveel en ben ik dus overtraind?

Mineralen in de sport

Er zijn verschillende mineralen van belang in de sport. Ze kunnen helpen bij bijvoorbeeld de vochthuishouding. In dit artikel worden de belangrijkste beschreven: waar dienen ze voor? Helpt het om extra mineralen in te nemen?

Vitamines en hun werking

Vitamines zijn natuurlijk belangrijk in het algemeen, maar ook voor sporters! Er zijn zeer veel verschillende vitamines, en ze hebben elkaar nodig om goed te functioneren. Lees in dit artikel als je meer wil weten over deze vitamines en hun invloed op prestatie

De dissimilatie van glucose

De dissimilatie van glucose is erg belangrijk voor de energievoorziening. Dit artikel gaat wat dieper in op de manier waarop glucose wordt omgezet in energie. Ook wordt er wat meer vermeld over de stof ATP.

Overtraindheid

Goede fysieke training is, vooral voor lichamelijk zware sporten, een must. Het is de kunst om net op het randje te balanceren tussen optimale trainingsarbeid en teveel training. Bij een te grote inspanning kan een sporter overtraind raken. Er zijn verschillende soorten overtraindheid, waarvoor verschillende oorzaken zijn aan te wijzen.
Mineralen in de sport

Mineralen in de sport

Voor sporters is het erg belangrijk dat ze goed op hun voeding letten. Welke rol spelen de mineralen calcium, magnesium en natrium hierbij?

Vitamines en hun werking

Vitamines als Vitamine C en vitamine B zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Ook gebruiken bodybuilders stoffen zoals creatine om sterker te worden. Maar hoe werken deze vitaminen en stoffen en wa…

De dissimilatie van glucose

Glucose(C3H4O6) is de belangrijkste brandstof voor het menselijk lichaam. Om energie uit de glucose te halen, moet eerst een heel proces doorlopen worden: de dissimilatie. Hierbij wordt glucose afgebr…

Overtraindheid van sporters

Sporters, en vooral topsporters, trainen hard en vaak. Het is hun bedoeling meer lichamelijk prestatievermogen te krijgen. Hierbij lopen ze echter risico op welbekende verschijnselen: overtraindheid o…
Gepubliceerd door Krohndehli op 03-11-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.